Ett halvår med leukemi

28kommentarer

Ja nu har det gått ungefär ett halvår sen jag insjuknade i vad jag trodde var halsfluss, men som visade sig vara så mycket värre än så.
Jag hade drabbats av leukemi, Akut Myeolisk Leukemi, en aggressiv variant dessutom med ett snabbt sjukförlopp.
 
I det här inlägget tänkte jag berätta lite om allt jag har gått igenom under det här halvåret.
 
Insjuknandet
 
I början av juli så kände jag att jag började få lite känningar i halsen när jag var på jobbet, men tänkte att det var något övergående. Men en vecka senare så blev jag däckad i feber och riktigt ont i halsen.
Efter ett par dagar hemma så åkte jag ner på VC och träffade en läkare som tog halsprov och kollade hur allt såg ut.
Halsprovet var negativt, men det finns ungefär 5% felmarginal på de proven och det såg ut som halsfluss i halsen så jag fick den diagnosen av läkaren och begav mig till apoteket och hämtade ut penicillin.
 
Två och ett halvt dygn senare så hade det inte hänt något, och när jag har haft halsfluss innan så har det ju blivit bättre efter den tiden men inte för mig. Jag kände mig bara sämre, så jag ringde till sjukvårdsupplysningen och den första jag fick prata med tyckte jag skulle vänta över helgen och se om det blev bättre.
Senare på kvällen så hade det bara blivit ännu sämre, så jag ringde igen och då fick jag rådet att åka in till primärvården och kolla upp så att jag inte hade fått en böld på insidan av halsen.
Sagt och gjort, vi åkte in hela familjen och det hela slutade med att vi blev skickade till akuten för att ffå träffa en öron, näsa, hals-läkare.
Hon i sin tur misstänkte körtelfeber och det hela slutade med att jag stannade kvar på sjukhuset över natten för att få i mig lite näring och vätska. Det blev ett par dagar på den avdelningen innan jag fick diagnosen.
 
Diagnosen
 
Efter ett par dygn på avdelningen jag hamnade på, så fick jag veta att jag skulle bli flyttad till hematologen. Min tanke var att jag hade drabbats av blodförgiftning och tänkte inte så mycket mer på det, men när jag väl kom ner till hematologen så fick jag veta att jag hade fått en allvarlig blodsjukdom, troligtvis blodcancer, men att man väntade på provsvar för att veta med säkerhet vad det var för något.
Dagen efter så opererade man in en venport, vilket gjorde att vi förstod att det med stor sannolikhet var leukemi, och diagnosen fick vi senare på dagen när Elin och Anna-Lena kom och höll mig sällskap.
Jag hade alltså drabbats av AML och mina värden var verkligen dåliga. Cancercellerna hade tagit över helt i mitt blod och det var riktigt bra att jag hade kommit i rätta händer nu.
Hela 80% av mina celler i blodomloppet var sjuka celler och de vita blodkropparna hade skjutit i höjden. Normalt ligger man på ett värde av 6-10 i värde, jag hade 130.
 
Humöret är inte alltid på topp
 
Cellgifter
 
Samma dag som jag fick beskedet så satte de in cellgifter i tablettform för att se om det gav något resultat, men de gav inte alls önskat resultat utan dagen efter så satte de in rejäla cellgifter, intravenöst. 
Tolv timmar varje dag i fem dagar med cellgifter var första behandlingen.
Totalt så fick jag fyra sådana cellgiftsbehandlingar i Sundsvall. Lyckligtvis så svarade min kropp riktigt bra på cellgifterna, för redan efter första omgången hade de sjuka cellerna minskat till 20% och efter nästa omgång så var vi nere på under 5%.
När tredje behandlingen var klar hade det gått så bra att jag var i remission, dvs att benmärgsbilden ser normal ut.
Den fjärde och sista omgången fick jag för att hålla tillbaka de sjuka cellerna i väntan på att man skulle hitta en donator till mig för att göra en stamcellstransplantation.
 
Full fart på cellgifterna
 
Komplikationerna
 
Ja, att få cellgifter är inte helt utan komplikationer, långt ifrån. Det man gör är att slå ut hela immunförsvaret och det i sin tur gör ju att man är otroligt känslig för infektioner och annat som kroppen normalt sett tar hand om.
För min del så började det hela med att jag redan var i otroligt dåligt skick när jag kom till hematologen, och när man satte in cellgifterna så reagerade min kropp rejält.
Feber, illamående, torr i munnen, ena halvan av munnen svullnade upp så det såg ut som att jag hade gått tolv ronder mot Mike Tyson, mängder av utslag i ansiktet och på överkroppen och en mage som krånglade ordentligt. Det var efter första omgången med cellgifter.
 
Svullen och med nyinlagd CVK och borttagen venport
 
Venporten som jag fick inopererad, den plockade man bort redan efter ett par dagar för att man misstänkte att den blivit infekterad, så istället fick jag en CVK (central venkateter) inopererad på halsen.
Vid ett senare skede, så hände samma sak med CVK:n, man misstänkte att den blivit infekterad, så man drog den och efter det har jag fått en ny venport insatt.
 
Efter varje cellgiftsbehandling så väntar man på att alla värden skall börja gå uppåt igen och under den tiden så fick jag permission och fick vara hemma, eller ja där vi nu kunde vara för hemma i vårt hus fick vi inte vara på grund av mögelskadorna. Men vi flängde runt lite här och var och bodde hos släkt och vänner.
Dock så visste man att det inte skulle vara så långvarigt för man visste att det skulle komma en infektion smygandes vilken dag som helst, och det hände varje gång för mig.
Om febern steg över 38,5 så var det bara att komma in till sjukhuset, och det med ambulans.
Man kan tycka att det är överdrivet att åka ambulans in, men det går så snabbt. När vi bodde i Indal på en permis, så åkte jag på en rejäl infektion och då tog det inte mer än 30 minuter för febern att gå från 38,9 till 41 grader.
 
Det var första gången som jag verkligen blev rädd, för då hade jag mellan 39-42 graders feber i tre dygn och mina värden var i så dåligt skick att man tog dit teamet från intensiven för att se om jag skulle hamna där på bevakning, men lyckligtvis så hittade man rätt antibiotika och lyckades bryta febern.
 
Längsta infektionen jag hade varade i 19 dagar, sen fick jag permis över helgen och efter det var det cellgifter igen, då var man riktigt less.
 
En annan komplikation som har varit enormt jobbig för mig, det är att jag har varit väldigt känslig för svamp i munnen. Jag som älskar mat och dryck avskyr när man inte kan smaka det man stoppar i sig och jag har väl i stort sett haft en beläggning på tungan under detta halvår som gått.
Nu har beläggningen försvunnit, men smaklökarna är precis lika hämmade ändå, inget smakar som det borde i munnen. Jag ber till högre makter att smaklökarna kommer tillbaka nån gång iaf!
 
Utöver dessa saker så händer det massor med kroppen. Man är trött, hängig, orkeslös, mentalt slut, har ingen matlust, tappar i vikt och mycket är muskelmassa av den enkla anledning att man blir sängliggande en hel del. Jag har tappat 8 kilo i vikt ungefär och det är bara muskler vilket gör att ben och armar är som tändstickor. Men det får man träna upp igen.
 
Giftermålet
 
"Älskling, om det är dåliga nyheter vi får av läkaren, då vill jag att vi gifter oss här på sjukhuset."
 
Ungefär så sa jag till Elin inför att vi skulle få diagnosen av läkaren, och Elin var helt med på de planerna, av flera anledningar. Dels för att vi ville gifta oss, och det är trots allt en dödlig sjukdom och man vet inte vad som händer för det gick inte att ge några garantier på att jag skulle bli frisk. Sen så underlättar det massor med all byråkrati med om man är gifta.
Men, som jag skrivit innan så ville vi gifta oss för kärlekens skull.
 
Så, när vi fick veta att det verkligen var AML jag hade drabbats av så tog Elin tag i det hela och styrde upp allt så att vi kunde få gifta oss tre dagar senare, 20/7-2012.
 
Det var en väldigt spartansk tillställning inne på salen där vi satt på sängkanten och blev vigda av prästen. Det som var härligt var att vi hade pappa och min lillasyster på plats så att det fanns lite släkt iaf. 
När allt sen har ordnat upp sig för oss med sjukdom, hus och grejer, då har vi sagt att vi ska förnya våra löften och då blir det med alla nära och kära som vi vill dela den stunden med.
 
 Inte så glamoröst, men fyllt av kärlek
 
Stamcellstransplantationen
 
Med tanke på att jag tillhör en hög riskgrupp för återfall i sjukdomen så togs beslutet snabbt att jag skulle stamcellctransplanteras.
Det första man letar efter är i släkten om det finns en matchande donator, men då ska det helst vara en tvilling eller helsyskon och jag har bara två halsystrar, men det togs blodprover på dem ändå för att kunna veta med säkerhet.
Dock så var ingen av dem matchande.
En enäggstvilling matchar till hundra procent, ett helsyskon har ungefär 25% chans att matcha och ett halvsyskon har mindre än 5% chans till matchning.
 
Men, då kommer man till det häftiga i det hela... det går att hitta en donator som matchar till 100% någon annanstans i världen, som inte ens är släkt med mig på något sätt, och det är precis det som hände för mig.
 
Min donator hittade man någonstans i England. En man strax under 30 år gammal, frisk och kry.
 
Väntan på att få reda på att de hittat en donator var riktigt jobbig, för ju längre tid det tog att hitta en matchning, desto större risk att man skulle vara tvungen att gå igenom ytterligare cellgiftsbehandlingar i Sundsvall. Men, när vi väl fick beskedet, då var det som en sten släppte från axlarna och man fällde en tår eller två av glädje.
 
I Umeå skulle det hela ske och den 26 november packade vi bilen full med allt vi behövde och satte fart norrut. Minst sex veckor var vi inställda på, men hoppades på kortare tid än så. Med facit i hand så vet vi nu att det blir längre än så.
 
Nåja, väl på plats så fick vi installlera oss på salen, men det var knappt man hann med att packa upp något förrän det var operationssalen för mig för att sätta in en CVK igen. Men efter det så var det lugnt, bara en massa provtagning.
 
Veckan som kom sen innebar att man startade upp en sista omgång med cellgifter, en hästkur för att verkligen nollställa min benmärg och göra den mottaglig för mina nya stamceller. 
Det gick relativt bra ändå första tiden efter cellgifterna, även om man var trött och hängig och aptiten dalade. Men jag mådde helt ok.
 
Sen var det den stora dagen, 6 december som dessutom är Finlands självständighetsdag vilket passade mig perfekt med tanke på att jag är finne och det var med nöd och näppe att vi hann med transplantationen innan midnatt, men vi hann med en kvart tillgodo.
Själva transplantationen i sig var väldigt simpel, jag fick de nya stamcellerna intravenöst i omgångar och det hela tog kanske 15 minuter, sen var det klart!
 
I väntan på de nya stamcellerna
 
Det enda som var jobbigt var att det skulle göras kontroller varje kvart under två timmars tid och sen varje halvtimme under ytterligare två timmar, så den natten blev det ingen sömn, men vad gör det liksom, jag hade fått mina stamceller.
 
Nu har det gått en dryg månad och det har varit en ganska så jobbig tid med en del komplikationer och biverkningar, men det mesta har med cellgifterna att göra. Det kan ni läsa om i tidigare inlägg.
 
Hursomhelst så har saker och ting gått enligt planerna med transplantationen och framtiden ser lovande ut, men det är alldeles för tidigt att ropa hej än.
 
Högtiderna
 
När vi åkte upp till Umeå så var vi fullt medvetna om att vi skulle fira både jul och nyår på sjukhuset, men vi hoppades att jag skulle få fira min födelsedag hemma iaf. Men nä, så blev det inte, utan vi firade julafton, nyår och min 37:e födelsedag på sjukhuset.
 
Julafton var den dag som var absolut jobbigast, för det är en tid då man skall vara med nära och kära och det inte skall finnas någre som helst bekymmer eller problem, utan bara kärlek och mys.
Men, när man öppnade lite julklappar och läste vad folk skrev till en så kom tårarna krypande. Men samtidigt så hade jag ändå mina två älsklingar här tillsammans med mig och tillsammans så stöttade vi varandra.
För Ludvig blev det iaf en bra julafton, han fick en massa klappar som lät och blinkade till vår stora förtjusning...
 
Mycket paket att öppna för Ludvig
 
Nyårsafton var som vilken dag som helst, vi släckte lampan vid 22 och låg och sussade sött när alla fyrverkerier smällde runtom i Umeå.
 
Min födelsedag var inte heller något bekymmer, jag har aldrig varit så himla bestämd över att man måste fira min födelsedag, utan tycker mer att när man fyller jämnt så kan man passa att fira lite extra istället.
 
Framtiden
 
Ja vad framtiden har att visa, det återstår att se. Just nu så väntar vi på att få klartecken på att åka hem och börja leva lite normalt liv, som ändå inte kommer vara normalt pga att vi måste vara noggranna med kost, umgänge, infektioner osv. Men vi kan iaf få leva efter våra egna rutiner och i vårt eget hem.
 
Till en början kommer det vara mycket kontroller, minst ett besök i veckan i Umeå för att kolla så allt är ok och dessutom blir det kontroller och provtagning på sjukhuset i Sundsvall.
Så kommer det nog vara i en månads tid och sen efterhand så glesas besöken ut, men det kommer vara många läkarbesök ändå.
 
Men det vi hoppas på är att det inte blir några komplikationer och att de nya stamcellerna funkar till 100% och håller borta alla cancerceller i framtiden med!
 
Oj, det här blev ett riktigt långt inlägg, men jag tänkte att det kunde vara bra att skriva ett sånt här inlägg som en sammanfattning av vår resa hittills.
Det finns mängder av saker som inte har kommit med men då skulle det bli en bok av allt, och det orkar jag inte skriva!
 
Ett stort tack till alla som stöttat oss hittills i vår kamp, det är så otroligt mycket värt!
 
Ett ansikte drabbat av GVH...
Umeå, aml, cancer, leukemi, stamcellstransplantation,

28 kommentarer

Kerstin Wretman

16 Jan 2013 19:59

Jag blir helt tårögd att läsa detta! Har ju följt dej och vi har kontakt på FB och hoppas vi får lära känna varandra nu när du blir hemmavid!!! Kram

Camilla

16 Jan 2013 20:14

<3 Lari <3

Pia

16 Jan 2013 20:22

Du/ni har verkligen haft en tuff resa. Men nu håller vi tummarna för att 2013 blir ert år, och att problemknutarna börjar lösas upp. Du är en otrolig kämpe och bara det att du tar dig tid och ork att skriva ner så att andra människor kan följa det som sker och finna stöd i det du skriver är helt otroligt. Ni har tur som har varandra, hoppas ni snart får slappna av lite i "hemmets" lugna vrå. Kramar

Beem

16 Jan 2013 20:26

Puuh.....det är som den mest spännande bok - man måste läsa allt.
Det var så bra skrivet.
Man kan aldrig ens föreställa sig hur det är att vara i samma situation. Man tror man vet men vad som verkligen händer det förstår man bara en liten del av.
Nu är du på rätt väg - snart får ni åka hem och börja ett "vanligt" liv.
Jag håller tummarna att det blir snart.

Malin

16 Jan 2013 20:54

Du har verkligen varit en kämpe och jag beundrar det! Tycker absolut att du ska skriva en bok om din resa sen, både för din skull och som kan vara till hjälp för andra och nå ut till fler:) kämpa på!

Kristina Löfgren

16 Jan 2013 21:30

<3 <3 <3

Tina

16 Jan 2013 22:05

Så underbart att läsa att bytet av celler fungerat bra. Jag och min Bernt gifte oss också mitt i cancerskiten av samma anledning som er. Först och främst för kärleken och den är starkare än allt annat. Styrkekramar till dig och din familj.

Laila Waller

16 Jan 2013 22:09

Du är beundransvärd, Lari!

Malin

16 Jan 2013 22:26

Tack att du skriver och delar med dig av en så personlig och tung upplevelse. Jag kan lova dig att vi är många som har suttit och läst och hoppats och hållit tummar med er för bästa resultat!!!

ni är starka som familj och starkare lär ni bara bli! Du är helt enkelt grym.

många kramar till er!

JHH

16 Jan 2013 23:11

Vilken resa du har gjort! Du är strong!

✫ Fru Eriksson

17 Jan 2013 10:29

Är otroligt rörd & berörd av dig,Lari...
Mina tårar rinner & jag finner inga ord utan Kramar Om & önskar Er all Lycka!

Katarina

17 Jan 2013 12:08

Jag kan bara hålla med alla föregående talare.
Jag hejar på dig och imponeras av din styrka.
Ta hand om dig och familjen!

jarmo salminen

17 Jan 2013 15:15

Har inga ord, tårarna kommer, du är en fighter min pojk och allt kommer att ordna sig,

Malin

17 Jan 2013 17:33

Hej Lari!
Först och främst vill jag säga att jag verkligen beundrar din styrka och kämparglöd.
Följer din blogg och hoppas på att livet kommer att bli bättre för dig och att du snart blir "Normal" igen.

Kommer du att börja jobba igen sen?
Och vart utbildade du dig till brandman?
Jag tar nämligen studenten nu i sommar, och tänkte börja jobba på min dröm, att bli brandman!

Har funderat på att söka in till SMO i Sandö, det verkar superbra, men skittufft att komma in. Har du något tips på hur man kan komma in lättare eller så.

Kram!

Svar: Hej Malin!Tack för din kommentar.
Vad skoj att du har som dröm att bli brandman, det är ett otroligt roligt yrke och väldigt givande.

Min förhoppning och mitt mål är att kunna börja jobba heltid på utryckning igen. Det är en lång väg tillbaka, för jag har tappat enormt mycket i fysik och sen måste jag givetvis bli helt frisk, men jag har kvar min plats på mitt skift och de väntar på att jag ska komma tillbaka och spela innebandy.

Jag utbildade mig i Revinge. Jättebra skola tycker jag iaf, Sandö har jag ingen som helst koll på, men jag vet att det finns skillnader iaf, men det är nog mest småsaker.

Att söka in till SMO är inte så lätt nä, med tanke på att man enbart går på betyg, så det finns nog inget tips jag kan ge dig för att det ska bli lättare. När jag sökte så hade jag ju jobbat några år, så jag fick ju extra poäng för arbetslivserfarenhet.

Lycka till och hoppas att du kommer in på någon av skolorna!
Lari Salminen

Jenny

17 Jan 2013 21:18

Halkade in här av en slump och jag blev helt fast, kunde inte sluta läsa. Du har alla de förutsättningar att bli frisk, speciellt inställningen du har till livet, och tro mig, det betyder mer än man tror! Massa kramar till dig och din familj

Fnulan

17 Jan 2013 21:40

Vilken ära... ja faktiskt, vilken ära att du kom in till mig och tog dig tiden att skriva en kommentar! Jag uppskattade det väldigt mycket ska du veta.

Jag har följt din kamp på Facebooksidan och fällt tårar för er.

Massa kärlek till dig och dina nära, massa energi i din kamp att orka, du är en förebild för många som bestämt sig för att ge upp!

HEJA DIG!!!!!
Kramar i massa!

Ulrika

17 Jan 2013 22:07

Tack för att Du delar med dig av Din tuffa tid... Så intressant att få höra för det är något som man aldrig kan sätta sig in i. Du skriver otroligt bra. Bra kämpat!!! Sköt om varandra.

Ingrid Olsson

17 Jan 2013 22:12

Goda nyheter,tack för att du delar med dig!!!
Hoppas att det ordnar sig med boende för er och att ni inom en inte allt för avlägsen framtid kan flytta in i ett eget hus du och din familj.
Sköt om er.
Varma hälsningar Ingrid

Anna

17 Jan 2013 22:20

Du verkar vara en väldigt stark person! En förebild!

elin stridh

17 Jan 2013 23:37

gud vilken resa det är! starkt! så fint att ni gifte er gratits i efterskott :)

malin [fotoblogg]

18 Jan 2013 18:30

sv: åh tack så mycket!


har kikat in på din blogg några gånger och tycker du verkar vara en oerhört stark person, det är inte många som skulle klara det du och din familj gått igenom. hoppas ni verkligen får ett bättre 2013! kram

Johanna / Fru form o fix

18 Jan 2013 19:49

Tack för din kommentar om att fota små barn! Jag blev helt fast i din blogg och har läst en hel del nu. Jag har följt er och allt som hänt med sjukdom och hus i lokaltidningarna och blir glad över att höra att det gått bra med transplantationen! Jag önskar er ett bra 2013 med tillfrisknande, ert drömhus och fina stunder med familjen utan att behöva bekymra er över eventuella smittorisker.

Svar: Tack så mycket för din kommentar. Det värmer!
Lari Salminen

klara

18 Jan 2013 21:44

tack för att du så öppet delar med dej av er värld!
du har öppnat upp mina ögon...tack!

kram

Elin

19 Jan 2013 17:16

Hoppas att allt ordnar sig , att allt blir bättre och att du kan komma hem och leva ett någorlunda normalt liv igen i alla fall. Krya på dig och man får väl ändå ta och säga grattis till giftermålet så här i efterhand :)

Bente (din skånska granne )

10 Nov 2013 14:32

Man får tårar i ögonen när jag läser. Men desto mer jag läser desto mer ser jag dig som en livs kämpe. Du är Guld värd. Hoppas att du kan ge andra din livsglöd du har . Kram

Anonym

27 Apr 2015 22:11

Kom in på din sida av en slump och kunde inte sluta läsa.Tack för att du delar med dig av din historia på ett så positivt sätt. Det ger mod och kraft åt andra i samma situation. Hoppas du mår bra idag.

Anonym

27 Apr 2015 22:11

Kom in på din sida av en slump och kunde inte sluta läsa.Tack för att du delar med dig av din historia på ett så positivt sätt. Det ger mod och kraft åt andra i samma situation. Hoppas du mår bra idag.

camisen.blogg.se

13 Jun 2015 12:29

Hej. Jag vet inte om fu lever m jag härjar oxå högrisk aml fått reda på det ni men fick reda på leukemin för tre v sen. Du kan väl skriva skönt att prata med nån i samma sits. Mvh Camilla

Kommentera

Publiceras ej